Karolinos Petraškaitės disertacijos gynimas

Pradžia: 2024-06-13 15:00
Pabaiga: 2024-06-13 18:00

Karolina P2024 m. birželio 13 d. 15 val. 201 aud. Psichologijos instituto doktorantė KAROLINA PETRAŠKAITĖ gins disertaciją „Mąstymo sutrikimo raiška psichikos sutrikimų atveju: ryšiai su pažintinėmis funkcijomis ir emocinėmis būsenomis“ psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Mokslinė vadovė – doc. dr. Neringa Grigutytė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudojant nuoroda: https://bit.ly/4azuro4

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:
prof. dr. Rasa Barkauskienė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),
prof. habil. dr. Danutė Gailienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),
prof. dr. Emilia Łojek (Varšuvos universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),
prof. dr. Aistė Pranckevičienė (Lietuvos Sveikatos mokslų universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),
doc. dr. Inga Truskauskaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Anotacija:
Mąstymo sutrikimas, pasireiškiantis mąstymo, kalbos ir bendravimo keistumais, susijęs su psichozės rizika ir sunkesne psichikos sutrikimo eiga, taip pat būti gali stebimas įvairių psichikos būsenų atveju. Šio sutrikimo tyrimuose daugiausiai dėmesio susilaukia pažintiniai veiksniai, tačiau subjektyvi ir emocinė patirtis, reikšmingai veikianti informacijos apdorojimą, kol kas menkai analizuojama. Kartu mąstymo procesų, pažintiniai ir emociniai komponentai gali atskleisti integruotą žmogaus funkcionavimo vaizdą, susijusį su patologija, tam svarbu tirti tiek objektyvius, tiek subjektyvios patirties veiksnius, taip išlaikant šiuolaikinėse klasifikacijose akcentuojamą dimensinį požiūrį į sutrikimus. Šiame tyrime siekta ištirti mąstymo sutrikimo požymių ryšį su pažintinėmis funkcijomis ir emocinėmis būsenomis šizofrenijos, šizoafektinio ir depresijos sutrikimų atvejais. Rezultatai patvirtino, kad mąstymo sutrikimas yra daugiadimensinis konstruktas, jo požymiai pasireiškia kontinuume ir stebimi visose psichiatrinėse bei sveikų asmenų grupėse, nors simptomų lygis jose skiriasi. Su mąstymo sutrikimu susiję vykdomųjų funkcijų, semantinio apdorojimo sunkumai bei lėtesnis informacijos apdorojimo greitis. Visgi grupėse mąstymo sutrikimo simptomai susiję su skirtingais kognityviniais ir emociniais veiksniais. Remiantis pažintinių funkcijų ir emocinės patirties ryšiais, šizoafektinis sutrikimas netgi gali būti laikomas tarpine grandimi tarp šizofrenijos ir depresijos. Taigi sėkmingas mąstymas nėra vien racionalus procesas, tai darnus kognityvinių ir emocinių sričių bendradarbiavimas, o šių sričių gerinimas ir turėtų būti pagalbos kūrimo taikiniu.

Skaityti disertaciją

Renginyje bus fotografuojama, filmuojama ir renginys bus tiesiogiai transliuojamas internetu. Informuojame, kad jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose. Po renginio šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar kitose medija priemonėse.

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos