Valstybinis studijų fondas LTValstybinis studijų fondas patvirtino studentų, kuriems skiriamos valstybės remiamos paskolos, sąrašus. Apie tai, ar jiems yra paskirta paskola, studentai sužinos fondo informacinėje sistemoje prisijungę prie meniu punkto „Pranešimai“. Valstybės remiamų paskolų sutartis bus galima pasirašyti nuo balandžio 24 d. iki gegužės 22 d.

Fondo direktoriaus įsakymu valstybės garantija pavasario semestrą buvo skirta 1362 paskoloms. „Visada pasitaiko asmenų, kurie pateikia paraiškas, nors neturi teisės gauti valstybės remiamos paskolos. Apmaudžiausia, kai iš sąrašo tenka išbraukti studentus, kurie yra neatidūs vykdydami savo ankstesnius finansinius įsipareigojimus. Pavyzdžiui, nesumokėtos kelių centų palūkanos užkerta kelią gauti bet kokios rūšies valstybės remiamą paskolą“, – sakė Valstybinio studijų fondo vyriausioji specialistė Milda Papinigienė.

Fondo duomenimis, pavasario semestrą valstybės garantija nebuvo suteikta 34 paskoloms, nes studentai sąrašų sudarymo dieną buvo nesumokėję palūkanų ar įmokų už anksčiau paimtas valstybės ar valstybės remiamas paskolas.

„Norėtume priminti studentams, kad bankai, prieš išduodami paskolą, vertina kliento kredito istoriją. Paskolos sutartys gali būti nesudaromos dėl studento pradelstų įmokų telekomunikacijų, komunalinių paslaugų, finansų bendrovėms. Prieš metus į mus kreipėsi studentas, kurio vardu buvo pasirašyta mobiliųjų paslaugų teikimo sutartis, o paslaugomis realiai besinaudojęs draugas buvo sukaupęs nemenką skolą. Deja, padėti jam negalėjome“, – prisiminė M. Papinigienė.

„Kredito istorija yra „finansinės drausmės CV“, todėl teikiant paraišką gauti studijų paskolą studentams rekomenduojame būti padengus visus ankstesnius pradelstus mokėjimus, jei tokių buvo, ir subalansuoti esamus finansinius įsipareigojimus, kad jie nebūtų pertekliniai, neprotingai dideli. Taip galimybės gauti paskolą bus didesnės“, – sako Rasa Maskeliūnienė, kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito rizikos analitikė.

Į fondo direktoriaus patvirtintą sąrašą įtraukti studentai pavasario semestrą gali pasiskolinti beveik 1,17 mln. eurų. Apsisprendus imti valstybės remiamą paskolą, sutartį galima pasirašyti viename iš dviejų šias paskolas šiemet teikiančių bankų (AB DNB banke ir „Swedbank“, AB banke). Sutarčių sąlygos yra paskelbtos fondo tinklalapyje. Atvykdamas pasirašyti sutartį, studentas privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Sutartį pasirašyti gali ir studento įgaliotas asmuo, pateikęs teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintą įgaliojimą. Sužinoti asmeninę kredito istoriją visi studentai gali savitarnos svetainėje.

Informacijos šaltinis: portalas VU Naujienos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos