L.Gervinskaite PaulaitieneŠ. m. sausio 26 d. Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto doktorantė Lina Gervinskaitė-Paulaitienė gins disertaciją „Mentalizacija ankstyvoje paauglystėje ir jos sąsajos su prieraišumu, smurto patyrimu ir emociniais bei elgesio sunkumais“ socialinių mokslų srities, psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Disertacijos gynimas vyks 201 aud. (Universiteto g. 9, Vilnius). Pradžia – 14 val.

Mokslinė vadovė – doc. dr. Rasa Barkauskienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S)

Anotacija:
Mentalizacija apibūdinama kaip daugiadimensis gebėjimas suprasti savo ir kitų elgesį siejant jį su psichikos būsenomis, t. y. emocijomis, mintimis, poreikiais, įsitikinimais (Luyten & Fonagy, 2015). Nors gera mentalizacija yra siejama su psichikos sveikata, o jos sutrikdymai – su skirtinga psichopatologija, tačiau mentalizacijos raidos veiksniai ir jos reikšmė emociniams ir elgesio sunkumams ankstyvoje paauglystėje dar menkai tyrinėti. Disertacijos tikslas buvo analizuoti mentalizacijos raišką ankstyvoje paauglystėje ir įvertinti jos sąsajas su prieraišumu vidurinėje vaikystėje, smurto patyrimu ir emociniais bei elgesio sunkumais.

Tyrime, kuris vykdytas dviem etapais, dalyvavo 705 jaunesnieji paaugliai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad vertinti mentalizacijos komponentai (reflektyvi funkcija, vidinių būsenų atpažinimas, elgesio priežasčių aiškinimas ir emocijų įsisąmoninimas) yra tarpusavyje susiję. Nustatyta, kad lytis ir smurto patyrimas yra reikšmingi veiksniai aprašant mentalizacijos raišką. Tyrimas parodė, kad vidurinėje vaikystėje vertintas prieraišumo saugumas yra susijęs su emocijų įsisąmoninimu ankstyvoje paauglystėje. Tyrimo rezultatai nuosekliai patvirtina prastos mentalizacijos ryšį su elgesio sunkumais, o gaunamos emocinių sunkumų ir mentalizacijos sąsajos yra įvairialypės. Duomenys taip pat patvirtina prastos reflektyvios funkcijos, kaip rizikos mechanizmo, vaidmenį galintį paaiškinti smurto patyrimo ir emocinių bei elgesio sunkumų ryšį ankstyvoje paauglystėje.

Skaityti disertaciją

Disertacijos gynimo taryba:

Prof. habil. dr. Danutė Gailienė - pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S)
Prof. dr. Svenja Taubner (Heidelbergo universitetas, Vokietija, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S)
Prof. dr. Nida Žemaitienė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, biomedicinos mokslai, visuomenės sveikata – 09 B)
Doc. dr. Neringa Grigutytė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S)
Doc. dr. Evaldas Kazlauskas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S).

Disertacijos gynimo prieiga fakulteto Facebook paskyroje

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos