knygos2018 m. lapkričio 9 d. Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto doktorantas Jonas Eimontas gins disertaciją „Internetu prieinama adaptacijos sutrikimo intervencija: modulinės savipagalbos programos veiksmingumas“ („Internet-based intervention for adjustment disorder: Outcomes of a self-help modular program“) socialinių mokslų srities, psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Disertacijos gynimas vyks 201 aud. (Universiteto g. 9, Vilnius). Pradžia – 14 val.

Mokslinis vadovas – prof. dr. Evaldas Kazlauskas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S).

Disertacijos gynimo krypties tarybos sudėtis:

doc. dr. Rasa Barkauskienė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06S);
prof. dr. Gražina Gudaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06S);
doc. dr. Alfredas Laurinavičius (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06S);
doc. dr. Vilmantė Pakalniškienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06S);
prof. dr. Thomas Berger (Berno universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06S).

Anotacija:
Pastaruoju metu tyrinėjamos galimybės kaip pasitelkiant informacines technologijas patenkinti augantį psichologinių paslaugų poreikį. Tyrimai rodo, kad internetu prieinamos psichologinės intervencijos gali būti veiksmingos įvairiems psichikos sutrikimams ir psichologinėms problemoms. Vienas dažniausiai diagnozuojamų sutrikimų pasaulyje yra adaptacijos sutrikimas, kuris gali atsirasti po patirto reikšmingo stresinio įvykio gyvenime. Disertacijos tikslas buvo ištirti internetu prieinamos modulinės adaptacijos sutrikimo savipagalbos intervencijos veiksmingumą, taip pat palyginti, kaip keičiasi programos veiksmingumas papildomai suteikiant galimybę gauti psichologo pagalbą naudotis programa. Buvo atlikti du randomizuoti kontroliuojami tyrimai. Pirmajame tyrime dalyvavo 284, antrajame 1077 tyrimo dalyviai. Intervencijos grupės palyginimas su kontroline laukiančiųjų grupe parodė programos veiksmingumą – mėnesį laiko programą naudojusiems tiriamiesiems reikšmingai sumažėjo adaptacijos sutrikimo simptomų, taip pat pagerėjo psichologinė gerovė. Antrojo tyrimo rezultatai atskleidė, kad papildomai prieinama psichologo pagalba naudotis programa neprisidėjo prie didesnio programos veiksmingumo, tačiau buvo susijusi su pareigingesniu tyrimo dalyvių elgesiu, nes šios grupės tiriamieji dažniau sugrįždavo atsakyti į klausimus apie savo savijautą. Tyrimo metu buvo parengtas ir validuotas adaptacijos sutrikimo įvertinimo instrumentas.

Skaityti disertaciją

Disertacijos gynimo renginys facebook paskyroje

Kontaktinis asmuo: Jūratė Rapalavičiūtė, +370 5 2667616,

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos