VD2018 m. lapkričio 27 d. 18.30 val. kviečiame į seminarą „Žvilgsnis iš nuotolio į laisvą valią Vakarų filosofijoje“. Seminaro pranešėjas: Vilniaus universiteto Filosofijos instituto lektorius Vilius Dranseika. Seminaras vyks knygyne Mint Vinetu (Šv. Ignoto 16, Vilnius). Skelbimas.

Nuo Antikos iki šių laikų Vakarų filosofijoje parašyta tūkstančiai tekstų apie laisvą valią. Apie ją iškelta daugybė klausimų. Kas ji yra? Ar žmonės turi laisvą valią? Ar ji yra suderinama su gamtiniu priežastingumu? Ar ji suderinama su Dievo visažinyste? Ar galima moralinė atsakomybė be laisvos valios? Ar laisva valia galima tik turint pasirinkimo alternatyvas?

Šiandien pamėginsime atsitraukti ir į šią milžinišką literatūrą pažiūrėti iš kuo didesnio atstumo. Ką matome, kai pasitelkdami nuotolinio skaitymo (distant reading) priemones tūkstančius tekstų apie laisvą valią skaitome vienu metu? Kokios tematikos dominuoja, kurios jų yra periferinės? Kurie kiti filosofiniai klausimai yra glaudžiausiai susiję su klausimais apie laisvą valią? Taip pat, kuo panašūs ir kuo skiriasi laisvos valios tyrimai teorinėje filosofijoje ir empirinėse disciplinose?

Kada: 2018 m. lapkričio 27 d.
Kur:  Mint Vinetu, Šv. Ignoto 16, Vilnius
Laikas: 18.30–20.00 val.
Įėjimas: laisvas ir be registracijos

Seminaro priega facebook paskyroje.

Kontaktinis asmuo: Vilius Dranseika, , (85) 2667617

Projektas finansuojamas pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos 9 prioriteto „Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas“ priemonės Nr. 09.3.3-LMT-K-712 „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“, „Mokslininkų kvalifikacijos tobulinimas vykdant aukšto lygio MTEP projektus“ veiklą. „Tarp pasirinkimo ir determinizmo: kultūrinė laisvos valios, sėkmės ir atsitiktinumo patyrimo bei konceptualizavimo įvairovė“ ( DOTSUT-22 (09.3.3-LMT-K-712-01-0111)

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos