elektronine erdve13-17 metų paauglių apklausos 2018 ir 2010* metais duomenys rodo, kad elektroninių patyčių mastas mažėja. 2018 metais apklausus 504 paauglius, 81 procentas nurodė, kad nėra patyrę patyčių ar tyčiojęsi iš kitų, kai 2010 metais tokių paauglių buvo 65 procentai (apklausus 394). Patiriančių elektronines patyčias paauglių procentas skirtingais metais išliko toks pats – 16 procentų. Tačiau žymiai sumažėjo paauglių, kurie nurodė, kad tyčiojosi iš kitų, bet patys nėra patyrę patyčių – nuo 19 iki 3 procentų. 2018 metais daugiau paauglių tėvų nurodė, jog domisi vaiko veikla internete, dažniau kalba su vaiku apie tai, pataria ir padeda, kai kyla sunkumų, bei stebi vaiko veiklą internete. Sąmoningumo didinimas naudojantis internetu ir prevencinė veikla rekomenduotinos kaip pagrindinės priemonės elektroninių patyčių mažinimui.

Elektroninės patyčios – tai įvairios patyčių formos (agresyvus ir tyčinis elgesys, kuriuo siekiama pažeminti, įskaudinti, išgąsdinti kitą), vykstančios elektroninėje erdvėje – internete, mobiliajame telefone, socialiniuose tinkluose.

* Vilniaus universiteto Psichologijos instituto tyrėjų komandos vykdomas tyrimas „Lietuvos vaikų ir paauglių naudojimasis internetu: grėsmių ir galimybių tendencijos ES šalių kontekste“, finansuojamas Lietuvos mokslų tarybos (Nr. S-MIP-17-1/LSS-250000-1087).

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos