Indrė Viskontas FsF ltLietuvoje skambant Šimtmečio Dainų šventei, greta gausybės susirinkusių dalyvių iš viso pasaulio, šurmuliuojančių ir pakylėjančių koncertų, Vilniaus universitete (VU) rengiama muzikos neuromokslininkės, San Francisko universiteto profesorės Indrės Viskontas atvira paskaita „How Music Can Make You Better“ („Kaip muzika gali jus padaryti geresniais“).

Liepos 3 d. VU „Aula Parva“ salėje vyksiančią paskaitą rengia ir koordinuoja VU Filosofijos fakultetas, kurio mokslininkė, Psichologijos instituto docentė dr. Ramunė Dirvanskienė drauge su dr. I. Viskontas ir kitais neuromokslininkais vykdo tyrimą apie muzikos poveikį žmogaus smegenų veiklai. Paskaita atvira visuomenei, tačiau dėl didelio susidomėjimo ir riboto vietų skaičiaus negalint sutalpinti visų norinčiųjų ją išgirsti, kviečiame stebėti paskaitą per VU Filosofijos fakulteto Facebook paskyrą (VU Filosofijos fakultetas | Vilnius | Facebook). Pradžia 18 val.

Muzikos neuromokslininkė, operos dainininkė, režisierė Indrė Viskontas pirmąją savo knygą „How Music Can Make You Better“ išleido 2019 m. prestižinėje „Chronicle Books“ leidykloje. I. Viskontas kuria tinklalaides, kurias atsisiuntė daugiau nei 14 mln. klausytojų visame pasaulyje, veda laidas televizijoje ir internete, tokias kaip „PBS NewsHour“, pagrindinių JAV radijo stočių laidos – NPR „City Arts & Lectures“, CBC „The Sunday Edition“ ir kt. Indrę Viskontas savo pokalbių laidoje yra kalbinusi garsioji Oprah Winfrey.

Doc. dr. Indrė Viskontas į Lietuvą atvyko, kad kartu su Lietuvos, Izraelio ir Danijos tyrėjų komanda Šimtmečio Dainų šventės metu tirtų, kokį poveikį žmonių smegenų veiklai ir savijautai daro dalyvavimas masiniame dainų renginyje. Pasitelkdamos naujausias technologijas „Neurosteer1“, mokslininkės doc. dr. Indrė Viskontas ir dr. Neta Maimon jau yra stebėjusios klasikinės muzikos poveikį smegenų procesams. Koncerto „New World Symphony“ Majamyje (JAV) metu buvo tirti įsitraukimo pokyčiai ir sinchronizacija violončelininkės, dirigento ir žiūrovės smegenyse.

Jubiliejinis – 100-asis – Lietuvos dainų šventės koncertas yra ypač tinkamas minėtiems procesams tirti. Tai ne tik šventė muzikos mylėtojams, bet ir istorinis momentas visai šaliai. Pasak tyrimo koordinatorės, VU Filosofijos fakulteto Psichologijos instituto docentės Ramunės Dirvanskienės:

„Pasitelkdami neurofiziologinių procesų matavimo priemones Dainų dienos repeticijų ir koncerto metu įvertinsime, kada ir kaip sinchronizuojasi choristų psichofiziologiniai procesai. Taip pat klausimynais ištirsime šventės poveikį dalyvių ir žiūrovų psichologinei būsenai, tautiniam tapatumui ir suvokiamai gyvenimo Lietuvoje gerovei. Dainų šventė – didžiulis ilgametę tradiciją turintis renginys, suvienijęs šalį ir skirtingų kartų atstovus, tačiau moksliškai mažai tirtas. Šiuo tyrimu siekiame užpildyti minėtas spragas kultūros ir muzikos neuromoksle.“

Į tyrimo eigą bus įtraukti ir VU Filosofijos fakulteto savanoriai, kurie turės ypatingą progą susipažinti su neuropsichologinio tyrimo procesu ir eiga.

Dr. Indrės Viskontas paskaita „How Music Can Make You Better“ („Kaip muzika gali jus padaryti geresniais“) vyks liepos 3 d. 18 val. „Aula Parva“ salėje, VU Centriniuose rūmuose (Universiteto g. 3). Paskaita vyks anglų k. ir bus tiesiogiai transliuojama VU Filosofijos fakulteto Facebook paskyroje. Vėliau paskaitos įrašas bus matomas Filosofijos fakulteto youtube.com kanale.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos