Prof. dr. Evaldas Kazlauskas c Justinas Auškelis 2Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakulteto mokslo prodekanas, psichologijos profesorius Evaldas Kazlauskas išrinktas į Tarptautinės trauminio streso tyrimų asociacijos (International Society for Traumatic Stress Studies, ISTSS) valdybą.

ISTSS yra didžiausia tarptautinė psichotraumatologijos organizacija, kurios misija – mokslu paremtų žinių apie trauminį stresą plėtra pasaulyje. Prof. E. Kazlauskas išrinktas ISTSS valdybos nariu įvertinus jo reikšmingą indėlį į traumų, potrauminio streso ir su stresu susijusių sunkumų tyrimus bei gydymą. VU mokslininko dalyvavimas įtakingos tarptautinės organizacijos valdyboje liudija ir aukštą VU vykdomų mokslinių tyrimų bei Lietuvos mokslo apskritai pripažinimą.

ISTSS valdybos nario pareigos prof. E. Kazlauskui leis dalyvauti priimant strateginius ir mokslinius sprendimus, darančius įtaką organizacijos veiklai pasauliniu mastu. Prof. E. Kazlauskas tikisi, kad jo veikla ISTSS valdyboje prisidės prie nacionalinių tyrimų finansavimo skatinimo, tyrimų infrastruktūros stiprinimo ir bendradarbiavimo su kitomis šalimis.

ISTSS valdyba formuoja ir įgyvendina trauminio streso gydymo ir prevencijos strategijas Europos lygmeniu, tad prof. E. Kazlausko dalyvavimas ISTSS valdybos veikloje stiprins ir VU pozicijas tarptautinėje akademinėje arenoje.

Prof. E. Kazlauskas yra VU Filosofijos fakulteto Psichotraumatologijos centro vadovas ir vienas lyderiaujančių traumų ir streso sutrikimų srities ekspertų Europoje. Jis yra daugiau kaip 100 mokslo straipsnių autorius ir bendraautoris, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys (akademikas).

2010–2016 m. prof. E. Kazlauskas buvo Lietuvos psichologų sąjungos prezidentas, 2013–2020 m. – Lietuvos traumų psichologijos asociacijos prezidentas, 2021–2022 m. – Europos trauminio streso tyrimų asociacijos (ESTSS) prezidentas. Už mokslinius psichologinio streso tyrimus 2023 m. prof. E. Kazlauskas apdovanotas Lietuvos mokslo premija.

ISTSS – tai pasaulinė organizacija, vienijanti įvairių profesijų ir mokslo krypčių tyrėjus, klinicistus, mokslininkus, politikos formuotojus ir kitus specialistus, kurių dėmesio centre – traumų, ypač potrauminio streso sutrikimo (PTSD) ir kitų su stresu susijusių psichologinių būklių, tyrimai, mokymai ir gydymas.

ISTSS rekomendacijos dažnai tampa nacionalinių sveikatos apsaugos sistemų ir individualių terapeutų praktikos pagrindu. Asociacijos tyrimais ir rekomendacijomis remiamasi formuojant viešąją politiką sveikatos srityje, ypač susijusią su psichikos sveikatos problemomis, kylančiomis dėl trauminių įvykių, tokių kaip karai, gamtinės katastrofos ar smurtas.

ISTSS leidžia aukšto lygio mokslinį žurnalą „Journal of Traumatic Stress“, kuriame publikuojami naujausi tyrimai ir atradimai, rengia tarptautines konferencijas, seminarus ir mokymus, prisideda prie naujausių metodikų ir gerosios praktikos sklaidos.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos