SP 20242024 m. spalio mėn. 4 d. Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete vyks III-ioji nacionalinė socialinės politikos konferencija „Socialinės politikos idėjos rinkimų ir globalių iššūkių metais”, kurią organizuoja Sociologijos ir socialinio darbo instituto Socialinės politikos katedra.

Visuomenėms vos spėjus atsitiesti po globalios finansų krizės ir vos tik nusiėmus kaukes po pandemijos, užgriuvo naujos grėsmės. Suintensyvėjo į pasiektą gerovę besikėsinantys ilgalaikiai pokyčiai: karas Europoje, klimato kaita, tradicinės ir Žaliojo perėjimo nelygybės, tarptautinė migracija, visuomenės senėjimas, automatizacijos bei dirbtinio intelekto grėsmė darbo vietoms. Atrodo, kad technologinė ir ekonominė pažanga nė kiek nemažina netikrumo dėl ateities.

Socialinės politikos pasiekimai Europoje įspūdingi vertinant jos atsaką į industrinės visuomenės sukurtas tradicines rizikas, tokias kaip liga, senatvė, nedarbas, nepakankamas išsilavinimas, šeimos našta ir pan. Visgi, ar ji bus sėkmingai išplėtota, kad žmonių nebaugintų išvardinti šiuolaikinių visuomenių ir gamtos pokyčiai? Lietuva yra vėluojanti gerovės valstybė, todėl nauji papildomi iššūkiai dar labiau baugina. Turime ieškoti veiksmingų socialinės politikos priemonių jiems spręsti.

Akademinė bendruomenė kviečiama pasidalinti atliekamų tyrimų rezultatais visuomenės demografinės, ekonominės ir politinės raidos, vykdomos politikos analizės socialinės ir sveikatos apsaugos, švietimo ir studijų, užimtumo ir darbo, būsto, migracijos ir kitose srityse.

Šiemet trijų rinkimų metai, tad praktinės rekomendacijos ypač aktualios. Daug kalbama apie išlaidų gynybai didinimą, bet visuomenės saugumas ir stabilumas taip pat priklauso nuo to, ar žmonės jaučiasi socialiai apsaugoti. O šiai sričiai taip pat labai trūksta finansavimo.

Konferencijoje taip pat laukiami ir politikai, nuo kurių sprendimų priklausys:

  • ar bus sutelkta pakankamai išteklių visoms gyvybiškai būtinoms reikmėms;
  • kokios socialinės politikos priemonės bus pasirinktos;
  • kokia bus bendra Lietuvos socialinės politikos raida per ateinančius kelerius metus?

Konferencijos programa.

Visus dalyvius kviečiame registruotis užpildant šią formą: https://forms.gle/76k5xUink1B8ecCQ9

Dalyvavimas konferencijoje nemokamas.

Su geriausiais linkėjimais
III-iosios nacionalinės Socialinės politikos konferencijos
Organizacinis komitetas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos