Filotopija2 1Rugsėjo 12 d. žinomas Lietuvos filosofas, vienas iš Sąjūdžio įkūrėjų, prof. habil. dr. Arvydas Šliogeris (1944–2019) būtų šventęs 80 metų jubiliejų. Prisiminti šią legendinę išskirtinę Lietuvos intelektualinio lauko asmenybę Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas rugsėjo 27 d. VU „Aula Parva“ salėje (Universiteto g. 3, Vilnius) rengia mokslinę konferenciją „Kas yra Arvydo Šliogerio filosofija?“. Konferenciją lydi Zitos Šliogerienės fotografijų paroda „Kasdienybės tyloje“.

„Nederėtų man vadintis filosofu. Aš – minties valstietis ar bent norėčiau toks būti. Galėtų būti taip: mano plunksna – arklas, o mano mintis – vaga būties arime. Mąstyti reiškia vagoti daiktų pūdymą ir paversti jį javų lauku“, – yra rašęs Arvydas Šliogeris.

1944 m. Panevėžyje gimęs A. Šliogeris į filosofiją atėjo iš gamtos mokslų. 1970–1973 m. Vilniaus universiteto Filosofijos katedros aspirantūroje jis studijavo baigęs chemiją Kauno politechnikos universitete. Vėliau stažavo Frankfurto Gėtės vardo universitete. 1973–2012 m. dėstė VU, nuo 1987 m. – habilituotas humanitarinių mokslų daktaras, nuo 1990 m. – profesorius. 2007 m. tapo Lietuvos mokslų akademijos tikruoju nariu. 2003–2012 m. buvo VU Filosofijos fakulteto Filosofijos katedros vedėjas, nuo 2012 m. – VU profesorius emeritas.

Pasak A. Šliogerio mokinių, jo, kaip iškiliausio šiuolaikinio lietuvių filosofo ir Vilniaus universiteto profesoriaus, mąstymas ir darbai iš esmės pakeitė Lietuvos intelektualų supratimą apie tai, kas yra filosofija, kiek ji svarbi šių dienų žmogui, kokia jos misija dabarties pasaulyje, koks jos santykis su gimtąja filosofo kalba ir šalies kultūra.

„Arvydas Šliogeris, teoretiko akimis išvydęs ir pamilęs Filosofijos žemę, savo tekstais mus veda į autentišką Filosofijos vietą, kad Filosofiją regėtume ne kaip fragmentuotą ir paraštinę kultūros sritį, savo ruožtu suskilusią į sritinių filosofijų duženas, o kaip vientisą, organišką ir labai svarbią mūsų santykio su tikrove formą“, – sako vienas iš A. Šliogerio minties tęsėjų VU Filosofijos fakulteto profesorius Naglis Kardelis.

Arvydo Šliogerio tekstai lietuvių filosofiją iš vien profesionalams įdomios akademinės disciplinos pavertė reikšminga bendrosios kultūros ir viešojo gyvenimo dalimi. Mąstytojas suformavo – ar net sukūrė – tokią filosofinę lietuvių kalbą, kuria mąsto ir kalba dabartinės Lietuvos filosofų kartos.

Iškilaus mąstytojo 80-mečiui skirtoje jubiliejinėje konferencijoje bus teoriškai žvelgiame tiek į Arvydo Šliogerio filosofiją, tiek – pro jo autorinės filosofijos optiką – į patį filosofijos fenomeną. Bus diskutuojama apie tai, ką paties mąstytojo žodžiais galima būtų įvardyti kaip filosofijos Niekį ir Esmą, jos viršukalnes ir nuokalnes. Konferencijoje dalyvaus – pranešimus skaitys ir diskutuos – VU filosofai prof. Naglis Kardelis, prof. Nerijus Milerius, prof. Alvydas Jokubaitis, prof. Rita Šerpytytė, prof. Viktorija Daujotytė, doc. Kęstutis Dubnikas, doc. Viktorija Daujotytė, doc. Jonas Čiurlionis, Paulius Gritėnas, VDU profesorius Gintautas Mažeikis ir kiti A. Šliogerio minties tęsėjai (plačiau: Konferencijos programa - VU Filosofijos fakultetas). Konferencijos pradžia – 9 val., 17 val. konferenciją apibendrins apskritojo stalo diskusija.

Mokslinės konferencijos programą papildo A. Šliogerio žmonos Zitos Šliogerienės fotografijų paroda „Kasdienybės tyloje“, eksponuojama Vilniaus universiteto Centrinių rūmų antrame aukšte. Parodos kuratorius – menotyrininkas Tomas Ivanauskas.

Z. Šliogerienė apie parodą sako: „Penkiasdešimt metų kartu su Arvydu. Apie dvidešimt metų turėjau galimybę jį fotografuoti. Fotografavau Arvydą su draugais ir artimaisiais, renginiuose, gamtoje, fotografavau mūsų buvimą kartu. Arvydas dažniausiai net nepastebėdavo, kad jį fotografuoju, o ir ne visas nuotraukas yra matęs. Rengiant parodą dalis nuotraukų sukrito į tokį, man labai artimą ir gana vientisą pasakojimą. Pasakojimą apie neviešą, tikriausiai mažai kam pažįstamą Arvydo gyvenimo pusę. Šiandien, žiūrėdama į praeitį, suvokiu, kad pasivaikščiojimai po Pilaitės apylinkes, kelionės į Dzūkijos miškus ir į ryto rūkus – patys ryškiausi ir šviesiausi prisiminimai iš to laiko, kai dar buvome kartu. Man tai – autentiškas dviejų žmonių buvimas kartu tyloje – be nereikalingų žodžių, be kaukių ar apsimetinėjimo ir tikras, labai artimas ryšys su gamta, savęs ir artimo žmogaus pažinimas.“

Taip pat greta VU „Aula Parva“ vyks stendinė paroda, kurioje eksponuojama medžiaga iš VU bibliotekos bei Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos fondų (parodos kuratorės – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos direktorė Greta Kėvelaitienė ir VU bibliotekos parodų kuratorė Snieguolė Misiūnienė).

Arvydui Šliogeriui skirta konferencija yra vienas iš jubiliejinių VU Filosofijos fakulteto 35 metų atkūrimui ir 445 metų įsteigimui skirtų renginių.

VU Filosofijos fakulteto mokslinė konferencija „Kas yra Arvydo Šliogerio filosofija?“, skirta filosofo 80 metų jubiliejui – rugsėjo 27 d. VU „Aula Parva“ salėje (Universiteto g. 3, Vilnius). Pradžia – 9 val. (registracija nuo 8.30 val.). Renginys atviras visuomenei, įėjimas laisvas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos