Atviros paskaitos FsF cover

Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas (VU FsF) šį rudenį švenčia tris gimtadienius: steigimo 445-metį, atkūrimo 35-metį ir fakultete vykdomų psichologijos studijų 55-metį. Ta proga fakultetas visus susidomėjusius kviečia į atvirų paskaitų ciklą „Apie žmogų įvairiai“, kurį rugsėjo 25–26 d. pradės VU FsF Psichologijos insituto rengiamos paskaitos aktualiomis visuomenei psichinės sveikatos temomis, tokiomis kaip jaunimo trauminės patirtys, profesinis perdegimas, senėjimas, kūno ir judesio psichologija.

Švęsdamas svarbias savo istorijos sukaktis, VU Filosofijos fakultetas pradeda atvirų visuomenei paskaitų ciklą. Fakultetas vienija penkis institutus – Azijos ir transkultūrinių studijų, Filosofijos, Psichologijos, Sociologijos ir socialinio darbo bei Ugdymo mokslų, tad svarstymai vyks iš skirtingų perspektyvų. Pirmieji apie tai, kas yra ir kaip yra žmogus, kviečia pamąstyti VU FsF psichologai.

Psichologijos studijos yra ilgiausiai dabartiniame Filosofijos fakultete gyvuojantis segmentas, jos buvo pradėtos vykdyti 1969 m., nors paties Fakulteto tuo metu nebuvo.  Anuomet naujai įsteigta katedra vadinosi „Psichologijos ir pedagogikos“ ir priklausė Istorijos fakultetui. 1971 m. ši katedra skilo į dvi – Psichologijos ir Pedagogikos – katedras, o 1989 m. VU atkūrus Filosofijos fakultetą, psichologijos studijos tapo neatskiriama jo dalimi.

Atviros psichologijos paskaitos „Apie žmogų įvairiai“ rugsėjo 25 ir 26 d. – trečiadienį ir ketvirtadienį – vyks patogiu metu – pavakare, nuo 17 ir 16 val., kad kuo daugiau susidomėjusiųjų turėtų galimybę atvykti.

Trečiadienį, rugsėjo 25 d., VU Aula Parva salėje (Universiteto g. 3, Vilnius) 17 val. VU FsF Psichologijos instituto docentė dr. Paulina Želvienė skaitys paskaitą „(Ne)pastebėtos jaunimo trauminės patirtys ir psichologinis atsparumas: psichotraumatologijos įžvalgos“. 18 val. vyks dr. Arūno Žiedelio paskaita „Profesinis perdegimas: kas perdega Lietuvoje ir kaip netapti vienu iš jų“.

Rugsėjo 26 d. VU Teatro salėje (Universiteto g. 3, Vilnius) 16 val. vyks profesoriaus dr. Antano Kairio  paskaita „Penki patarimai kaip pasenti“, 17 val. – VU FsF Psichologijos instituto profesorės ir vadovės dr. Romos Jusienės paskaita „Gyvenimo paradoksai, arba kaip paprastus dalykus padaryti sudėtingais“. 18 val. docentė dr. Inga Truskauskaitė skaitys paskaitą „Kūno ir judesio psichologija: kodėl somatinės praktikos gerina savijautą?“.

Greta šių paskaitų VU FsF Psichologijos institutas rugsėjo 27 d. VU Teatro salėje surengs šventinę konferenciją „VU psichologijos studijoms – 55-eri“. Nuo 10 val. vyksiančiame renginyje VU psichologai prisimins svarbiausius psichologijos studijų Vilniaus universitete istorijos momentus, pagerbs psichologijos studijų pradininkus, dalinsis prisiminimais ir įžvalgomis apie psichologijos raidą (programa: VU psichologijos studijoms – 55-eri – VU Filosofijos fakultetas). Renginyje dalyvaus ir pasisakys VU Emeritas profesorius dr. Albinas Bagdonas, profesorė habil. dr. Danutė Gailienė, docentė dr. Birutė Pociūtė, Žmogaus studijų centro partneris, Psichologijos akademijos prorektorius, VU psichologijos absolventas Justinas Burokas, istorikė Ignė Rasickaitė. Vyks panelinė diskusija „Psichologijos studijų savianalizė: kur buvome, esame, būsime?“, kurioje dalyvaus pirmos, 10-os, 20-os, 30-os, 40-os ir 50-os psichologijos studijų laidos atstovai, moderuos VU FsF Psichologijos instituto doktorantė Rita Jakštienė ir docentas dr. Alfredas Laurinavičius.

Renginiai atviri visuomenei, įėjimas laisvas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos