2024 2025 studijų metų pradžia VU Filosofijos fakultete Bursų kieme c Linas JakučionisPrieš 35 metus – 1989-aisiais – Lietuvoje, trijose Baltijos šalyse ir visoje Europoje pučiant permainų vėjams, Vilniaus universitetas atkūrė savo Filosofijos fakultetą (VU FsF). Drauge su Vilniaus universitetu gyvavęs nuo pat jo įkūrimo pradžios 1579 m., XVIII a. pabaigoje Filosofijos fakultetas nustojo veikti, tačiau lyg Feniksas iš pelenų atgimė 1989 metais, po dramatiškų istorinių pervartų laikotarpio tapdamas vienu iš atbundančio Lietuvos valstybingumo ženklų. 

Šiandien VU Filosofijos fakultetas yra vienas iš didžiausių Vilniaus universiteto akademinių padalinių. Penki Fakulteto institutai – Filosofijos, Psichologijos, Azijos ir transkultūrinių studijų, Ugdymo mokslų, Sociologijos ir socialinio darbo – svariai prisideda prie mokslinės VU plėtros ir kuria vertę Lietuvai.

Pažymėdamas svarbias savo istorijos sukaktis, VU Filosofijos fakultetas kviečia į šventinių renginių programą. Gimtadienis startuoja jau šiandien, rugsėjo 18 d., Filosofijos fakulteto kiemelyje atvira visuomenei bendruomenės švente. Pertraukų tarp paskaitų metu FsF institutai siūlo savo veiklas, tokias kaip „Ekosocialinis masažas alkūnėmis“ ir „Interaktyvus etnometodologinis pratimas socialinių normų kvestionavimui“ (Sociologijos ir socialinio darbo institutas), „Nupiešk (abstrakčią) idėją!“ (Filosofijos institutas), Turkiškos kavos degustacija ir „Jūsų vardo rašymas chna dažais hindi raštu“ (Azijos ir transkultūrinių studijų institutas), „Flamenko šokiai“ (Psichologijos institutas), „Margaspalvis pasaulis“ marmuravimo technika (Ugdymo mokslų institutas). Fakulteto patalpose vyksta „Socialinės politikos eksperimentai“ (Sociologijos ir socialinio darbo institutas), „Kūrybiškumo testai“, „Mini psichologijos laboratorijos“ ir „Klausimynas: nustatykite savo nerimastingumą, interneto naudojimo įpročius ir kitą rizikingą elgesį“ (Psichologijos institutas) (programa: VU Filosofijos fakulteto 445 metų įsteigimo ir 35 metų atkūrimo jubiliejai). 

Rugsėjo 19 d. rengiamas iškilmingas Filosofijos fakulteto sukakčių minėjimas VU Teatro salėje, o nuo 18 val. – muzikinis vakaras klube „Tamsta“ (Strazdelio g. 1, Vilnius), kuriame pasirodys grupė „Gruodis“ ir Domantas Razauskas su grupe „Vos Vos“. Šventė klube „Tamsta“ yra atvira visuomenei (VU Filosofijos fakulteto 445 metų įsteigimo ir 35 metų atkūrimo jubiliejai - VU Filosofijos fakultetas.

Rugsėjo 27 d. vyks net du svarbūs Filosofijos fakulteto renginiai. FsF Psichologijos institutas kvies į šventinę konferenciją „VU psichologijos studijoms – 55-eri“, mat 1969 m. Vilniaus universitete buvo pradėtos psichologijos studijos. Nuo 10 val. VU Teatro salėje įvairių kartų psichologijos studijų dėstytojai ir absolventai, žymiausi šios profesijos atstovai, diskutuos ir dalinsis prisiminimais (programa: VU psichologijos studijoms - 55-eri). Tą pat rugsėjo 27 d. VU „Aula Parva“ salėje nuo 9 val. ryto vyks legendinio Lietuvos filosofo, profesoriaus habil. dr. Arvydo Šliogerio 80-mečio jubiliejui skirta mokslinė konferencija „Kas yra Arvydo Šliogerio filosofija?“ (Konferencijos programa). Abu renginiai atviri visuomenei.

Taip pat VU FsF rengia atvirų paskaitų visuomenei ciklą „Apie žmogų įvairiai“, kurias rugsėjo 25 ir 26 d. pradės FsF Psichologijos instituto mokslininkai (programa: Atviros psichologijos paskaitos - „Apie žmogų įvairiai“). Rugsėjo 25 d. 17 val. VU „Aula Parva“ salėje doc. dr. Paulina Želvienė skaitys paskaitą „(Ne)pastebėtos jaunimo trauminės patirtys ir psichologinis atsparumas: psichotraumatologijos įžvalgos“, 18 val. dr. Arūnas Žiedelis – „Profesinis perdegimas: kas perdega Lietuvoje ir kaip netapti vienu iš jų“, , VU FsF Psichologijos institutas, rugsėjo 26 d. VU Teatro salėje 16 val. vyks prof. dr. Antano Kairio paskaita „Penki patarimai kaip pasenti“, 17 val. – prof. dr. Romos Jusienės paskaita „Gyvenimo paradoksai arba kaip paprastus dalykus padaryti sudėtingais“, 18 val. doc. dr. Ingos Truskauskaitės paskaita – „Kūno ir judesio psichologija: kodėl somatinės praktikos gerina savijautą?“.

Pasak VU FsF dekano, profesoriaus Jono Dagio: „VU Filosofijos fakultetas yra galingas, stiprus ir reikšmingas Lietuvos socialinių ir humanitarinių mokslų centras – mokslo ir studijų taškas, kuriame sukoncentruotas didžiulis intelektualinis potencialas ir kuriame vykdomos aukščiausios kokybės studijų programos visų penkių Fakulteto institutų apibrėžiamuose laukuose.“

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos